zwanger

Gezonde Voeding tijdens zwangerschap

Tegenwoordig weet iedereen wel dat gezond eten belangrijk is wanneer je zwanger bent, maar hoe moet je dan gezonder eten en mag je dan helemaal niks lekkers meer? Diëtist in opleiding Bram Polak, ging op onderzoek uit…. In deze blog vind je uitleg over wat je wel en niet kan eten als je zwanger bent. Alles wat je in deze blog vindt komt uit betrouwbare bronnen zoals de richtlijnen van het voedingscentrum en andere wetenschappelijke bronnen, hiervan is een bronnenlijst te vinden aan het einde van dit artikel.

Diëtist in opleiding Bram
Diëtist in opleiding Bram

Wat wordt echt afgeraden te eten tijdens zwangerschap en waarom?

Een tijdje geleden sprak ik een oudere vrouw over dit onderwerp en die zei het volgende: ‘Tegenwoordig mag je, als je zwanger bent niets meer eten, vroeger deden we niet anders en waren al die regels er nog niet.’ Waarom moet dat nu allemaal ineens? Toen ik dit hoorde vond ik het moeilijk om daarop te reageren. Ik heb toen uitgelegd dat er heel veel onderzoeken gedaan zijn naar wat schadelijk kan zijn voor zowel het kind als de moeder. Achteraf ben ik wat onderzoeken gaan lezen want ik zat toch met de opmerking van de oudere mevrouw in mijn achterhoofd. Hieronder staan alle voedingsmiddelen die je niet zou mogen nuttigen volgens de onderzoeken die ik gelezen heb.


Gezonde Voeding Zwangerschap

Voedingsmiddelen om te vermijden tijdens de zwangerschap

  • Alcohol en tabak
  • Rauwe of gerookte vis
  • Rauw vlees
  • Rauw ei
  • Rauwe kiemgroente, zoals taugé en alfalfa
  • Kaas gemaakt van rauwe melk
  • Lever of producten gemaakt van lever zoals paté of smeerworst
  • Roofvissen, zoals zwaardvis, haai en tonijn (ook niet uit blik of gerookt)
  • Kruidenpillen

Waarom geen alcohol en tabak?

Ten eerste hebben deze twee producten een negatief effect op de groei van het kind, maar niet alleen de groei maar ook op de ontwikkeling van de ogen en de hersenen is er een negatief effect, dit blijkt uit onderzoek van J.spiegler (1)

voeding zwangerschap

Waarom geen rauwe producten?

In rauwe producten die hierboven genoemd zijn kunnen bacteriën of parasieten voorkomen. Wanneer deze producten niet voldoende verhit worden dan kunnen mensen uit kwetsbare groepen zoals zwanger vrouwen ziek worden. Ook kunnen deze stoffen schadelijk zijn voor jou en je kindje. (2)

Waarom geen lever?

Als je zwanger bent kan een te hoog gehalte aan vitamine A zorgen voor geboorteafwijkingen. In lever zit veel vitamine A en omdat je normaal gesproken al genoeg vitamine A binnenkrijgt met andere voeding is het dus niet slim om lever te eten en supplementen te nemen waar vitamine A in zit volgens het voedingscentrum. (3)

Waarom geen roofvissen?

In roofvis zitten vaak dioxines en zware metalen deze zijn ook schadelijk voor de moeder en het kind, zo zegt het voedingscentrum. (4)

Waarom geen kruidenpreparaten?

In kruidenpreparaten en etherische olie van kruiden zit vaak een te hoog gehalte aan gifstoffen. Het kan geen kwaad om gewoon losse kruiden te gebruiken omdat je dan niet een te hoog gehalte aan gifstoffen binnenkrijgt. Let hierbij wel op dat je genoeg varieert met verschillende kruiden, zo zegt het voedingscentrum. (5)

Toen ik alle onderzoeken had gelezen van wat je eigenlijk niet mocht eten vond ik dit nog best meevallen. Je mag eigenlijk gewoon hetzelfde blijven eten alleen moet je sommige dingen vermijden. Ik ben daarna op zoek gegaan waar je nog meer op moet letten maar dan juist om wel binnen te krijgen.

TIPS! Wat mag wel.

  • Eet volgens de schijf van 5, zodat je kindje genoeg voedingstoffen binnenkrijgt.
  • Slik 400 µg foliumzuur bij een kinderwens en de eerste 10 weken van de zwangerschap, zodat je de kans dat het kindje met een open ruggetje, hazenlip of een open gehemelte krijgt verlaagt.
  • Slik tijdens de hele zwangerschap dagelijks 10 µg vitamine D, vitamine D zorgt ervoor dat calcium uit de voeding gehaald kan worden en draagt daardoor bij aan de botopbouw van het kindje.
  • Voldoende calcium, dit krijg je binnen als je 300 tot 450 melkproducten en 40 gram kaas binnen krijgt en zorgt in combinatie met vitamine D voor een goede botopbouw bij het kindje.
  • Voldoende ijzer, dit haal je vooral uit volkorenbrood, vlees en vleesvervangers met toegevoegd ijzer. Zorg dat je bij iedere maaltijd ook vitamine C binnenkrijgt door middel van groente en fruit, zodat je het ijzer makkelijker opneemt. Genoeg ijzer voorkomt bloedarmoede.
  • Eet een dag in de week vette vis, zoals sardines en zalm, zorg wel dat deze vis goed doorbakken is. In vette vis zitten vetzuren die de hersenontwikkeling bij het ongeboren kindje stimuleren.
  • Zorg dat je eten altijd goed verhit en gebakken is zodat de kans op voedsel infectie wordt verlaagd.

Wat klopt wel wat klopt niet?

Er zijn veel verschillende meningen over wat je nou wel of niet moet doen tijdens je zwangerschap, hieronder staan er een paar uitgewerkt. Heb je nu zelf een andere vraag die hier niet tussen staat? Neem gerust contact op met de Diëtist die weet antwoord op al uw vragen.

Wanneer je zwanger bent moet je voor 2 eten.

Dit is niet waar, wel wordt het door veel mensen gedacht maar het klopt toch echt niet. Als je zwanger bent neemt je lichaam namelijk makkelijker voedingsstoffen op waardoor je niet extra hoeft te eten. Wel moet je zorgen dat je van alles genoeg binnen krijgt. Als je wel voor twee gaat eten zal je hoogstwaarschijnlijk na je zwangerschap zwaarder zijn dan daarvoor.

Als je zwanger bent moet je extra op je voeding letten.

Dit klopt, dat je niet voor twee hoeft te eten betekent niet gelijk dat je niet op je voeding moet letten. Je moet namelijk wel aan al je voedingsstoffen komen en opletten dat je geen schadelijke stoffen binnenkrijgt. Dit geldt overigens niet alleen wanneer je zwanger bent, maar ook als je zwanger wilt worden.

Je kan beter niet sporten als je zwanger bent.

Dit klopt niet, het is verstandig om op een verantwoorde manier te bewegen wanneer je zwanger bent. Je moet wel opletten wat voor sporten je doet, daarom is het niet slim om avontuurlijke sporten te gaan doen of sporten waar je het kindje mee in gevaar brengt. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn prima activiteiten. Ook is het aan te raden om je aan te sluiten bij een groepstraining speciaal voor zwangeren. Dan weet je zeker dat je beweegt op een verantwoorde manier en leer je ook nog andere zwangere vrouwen kennen.

Wil je meer informatie kijk dan op de website van het voedingscentrum https://www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/zwanger.aspx

Bronnen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Begin met chatten
1
Hoi! Hoe kunnen we je helpen?
Hoi! Waarmee kunnen we je helpen? Stuur gerust een berichtje.